ÖGON SJUKDOMAR OCH BESVÄR
Nedan hittar ni information om de vanligaste besvären och ögonsjukdomarna som finns.
Ögonmottagningen tar endast emot bokningar via 1177 eller via telefon på nummer 040 – 60 765 60 för tillfället. Har du övriga frågor är du välkommen att maila oss. Tryck på länken nedan för att komma till vårat kontakt formulär.
DIABETESFÖRÄNDRINGAR I NÄTHINNAN
-
Det är viktigt att kontrollera ögonen regelbundet om man har diabetes. En tredjedel av alla med diabetes har någon form av näthinneförändringar. För en del kan dessa leda till synskador.
-
Om förändringarna i näthinnan inte upptäcks i tid kan de på sikt leda till försämrad syn och komplikationer samt i vissa fall till blindhet.
GLAUKOM
Glaukom är en ögonsjukdom som drabbar synnerven och långsamt påverkar synfältet. Sjukdomen kan komma plötsligt eller smygande.
Vid glaukom är trycket i ögat för högt. Trycket orsakar en långsam förlust av synnervstrådar och du får skador på synnerven. Det leder till att ditt synfält långsamt minskar och i stället ser du svarta fläckar i synfältet. Sjukdomen har vanligtvis ett smygande förlopp, så du kan ofta ändå behålla en ganska god syn i många år.
GULA FLÄCKEN
Förändringarna påverkar synskärpan.
Gula fläcken, makula, är det område mitt på ögats näthinna där det finns flest synceller och du ser som skarpast. Området är två till tre millimeter stort och extra känsligt för olika slags förändringar.
Risken att få åldersförändringar är större ju äldre du blir. Sjukdomen är den vanligaste orsaken till att personer över 60 år får försämrad syn. Medelåldern hos de som får behandling är 80 år. Rökning är en faktor som påverkar risken att få sjukdomen. Det finns två former av åldersförändringar i gula fläcken – en torr och en våt
TORRA ÖGON
Torra ögon innebär att tårfilmen inte fungerar som den ska. Tårfilmens funktion är att smörja ögat, hålla det fuktigt och att förhindra uttorkning. Den som har torra ögon har vanligen fått en rubbning i produktionen av tårvätska eller i tårvätskans sammansättning vilket försämrar tårfilmens funktion. Om man har haft torra ögon under en längre tid kan en lokal inflammation uppstå på ögats yta. Även om torra ögonen kan vara ett kronisk och långvarigt tillstånd, leder det vanligtvis inte till långvariga synproblem om det behandlas på rätt sätt.
BLÖDNING I ÖGAT
En blödning i ögat, hyposfagma, är för det mesta en ofarlig blödning under ögats bindehinna. Du kan räkna med att blödningen minskar inom några dagar och är helt borta inom några veckor.
En blödning i ögat kan se otäck ut, men är helt ofarlig. De flesta har inga besvär, men en del känner en lätt irritation i ögat.
Om du en gång har haft en blödning i ögat är det inte ovanligt att du får det flera gånger.
ÖGAT
Våra ögon har en fantastisk synförmåga. Vi ser på nära håll och på långt håll. Vi ser även färger. Ögonlocket skyddar och tårvätskan sköljer ögat. I hjärnan tolkas det som ögat ser.
Ögat är format som ett litet klot. Själva klotet kallas ögongloben. Ögongloben innehåller en geléaktig vätska som kallas glaskroppen. Runt ögongloben finns fettvävnad som skyddar ögat. Det finns sex små muskler kring varje öga. Musklerna gör att ögat kan röra sig och att du kan titta åt olika håll
FAQ
SÅ HÄR KAN DU SKYDDA DINA ÖGON
-
Genom att använda skyddsglasögon vid arbete där det finns risk för kringflygande föremål, till exempel om du borrar, hamrar, slipar eller kapar, är det viktigt att du bär skyddsglasögon.
-
Vid all hantering av frätande kemikalier ska du använda skyddsglasögon.
-
Ögonen kan skadas i många sporter och därför bör du till exempel bära visir om du spelar ishockey eller skyddsglasögon om du spelar innebandy.
-
Vid alla hantering av fyrverkeripjäser ska skyddsglasögon användas.
KAN MAN FÅ SÄMRE SYN OM LÄSER ELLER ARBETAR I DÅLIG BELYSNING?
Nej, det är inte farligt för ögonen att till exempel läsa i dålig belysning. Däremot är det opraktiskt och tröttsamt. Äldre personer behöver ofta lite mer ljus för att kunna se och läsa bra, varför det är viktigt med god belysning. Dålig belysning skadar alltså inte ögonen.
KAN MAN SKADA ÖGONEN AV ATT VISTAS I STARKT SOLLJUS UTAN SOLGLASÖGON?
Det är inte bra med stark sol för ögonen. Olika delar av ögat kan skadas av starkt solljus, så det är bra att använda solglas som filtrerar bort UV-ljus om du vistas mycket utomhus i soligt väder.
FÅR MAN SÄMRE SYN AV ATT TITTA PÅ EN SKÄRM LÄNGE?
Det är vanligt att du ser sämre efter att ha tittat många timmar på en skärm. Det yttrar sig ofta som dimsyn, svårigheter att växla mellan att se på olika avstånd samt huvudvärk. Hos yngre beror det på ackommodation, linsens förmåga att anpassa sig till olika avstånd, konvergens, ögonmusklernas förmåga att rikta ögonen inåt för att fokusera på samma punkt.
Även vuxna kan uppleva samma problem, främst beroende på hur ackommodationen fungerar. När vi blir äldre minskar elasticiteten i linsen och ögat får svårare att anpassa sig till olika avstånd. Man kan även få besvär med torra och skavande ögon.
Du kan själv minska problemen genom att regelbundet ta en paus och lyfta blicken från skärmen samt använda fuktande droppar regelbundet.